sábado, 6 de diciembre de 2014

Romanii trec printr-o noua euforie

Romanul se imbata (din pacate) foarte repede cu . . . apa rece.
De aceea pica, precum bobocii . . . in nas, ba cu nasul intr-un Caritas, ba sarind apoi din barca Caritasului in banca FNI-ului, cad in plasa Iliescului, sar in secunda urmatoare intr-a Constantinescului si apoi, fripti ca de jar sar iar in bratele Iliescului.
L-au votat pe Basescu si apoi, in loc sa duca de "greutatea asta nationala" ca de o teava lunga din a carei greutate ar reveni fiecarui elector o greutate echivalenta cu greutatea regulamentara a unui rucsac de alpinist, unii se dau justificat  la o parte(cei ce nu l-au votat, considerand ca lor le dauneaza directia spre care merge) iar altii ne-justificat (cei ce l-au votat ca atunci cand alegi, ca un om beat, a te urca intr-o oarecare caruta trasa de un cal, sa te duca . . . acasa).

Ia sa facem o socoteala:
Daca numarul total de electori a fost de 18.234.326  (conform BEC) la alegerile din 16 noiembrie 2014 si inmultim asta cu 10 kg (cam cat ar cantari un rucsac de expeditie) am zice ca greutatea asta . . . nationala ar cantari 182.343.260 kg. Hai sa zicem ca ar arata asa:
"Teava" asta, odata ridicata pe umeri, musai sa o porti in vreo anume directie. Ca si pe un sac de ciment, nimeni nu il ridica  (atunci cand il ridica) doar asa ca sa se afle in treaba ci, ca sa-l duca . . . acolo unde considera el (ridicatorul respectiv) ca are treaba.
Stim ca orizontul fiecaruia dintre noi formeaza in jurul nostru un cerc, un cerc cu o raza extrem de variabila, iar cercul (ca orice cerc) nu are nici mai mult, dar nici mai putin, de 360º.
Asa ca, ridicand greutatea asta la umar, o ridici cu gand sa pleci intr-o directie, si poti pleca in directia aceea doar daca gandul tau nu se buseste de alte ganduri, ale altora, care au alta treaba, in alte  directii.
Eu am schematizat directiile astea posibile, asa cum se vede in imaginea ce o alatur.
In imaginea asta, calea democratiei se suprapune cu punctul indicat ca "nord" pe cadranul oricarei busole.

La prima . . . intrebare, care-incotro ar avea de gand sa o ia daca ar fi primul in "sirul indian" ce se formeaza (vrei - nu vrei) cand pune fiecare umarul sub o asa greutate, s-au asezat la start 14 candidati, care a incercat fiecare ori sa isi apropie sprijin, ori sa-si denigreze competitorii.
De-acum stim cum a fost

Dupa cum stim, rezultatele primului tur au fost ca in graficul ce urmeaza:


Din numarul total de electori doar 11.719.344 au venit sa puna umarul 
Socotind ca in cazul Iohanis - Ponta

No hay comentarios:

Publicar un comentario