sábado, 3 de enero de 2015

Oranduirile sociale


De fapt, eu am sa fac vorbire aici, nu despre "Oranduirea sociala" ci despre diferitele "oranduiri sociale" care formeaza "oranduirea (totala) sociala". Ca si in "spectrul luminii", avem de-a face si aici cu un "spectru al oranduirilor sociale", un spectru in cadrul caruia (ca in cazul oricarui "spectru") e o absurditate sa incerci sa faci"delimitari clare".

In sectiunile spaniole nu reusesc sa gasesc corespondenta a ceea ce, la istorie, invatasem ca se numea "oranduirile sociale".
Gasesc ceva apropiat care se numeste "Modo de produccion" (adica, "moduri de productie") si care pagina are o sub-sectiune cu link-uri catre pagini ca: 
 - capitalismul
 - socialismul

De fapt, nici in "universul netului romanesc" nu am reusit sa gasesc prea usor abordari ale acestei teme, teme pe care eu am cunoscut-o intotdeauna drept "oranduirile sociale".
Tot scormonind asa, am dat peste o sinteza, destul de apropiata de tema abordata aici de mine, am dat peste o sinteza care poarta semnatura lui Gabriel Liiceanu si care se numeste "O idee care ne-a sucit mintile".
Am citit un pic prin ea si am ramas atat de uimit de ce am citit pe acolo ca, . . .  mai bine nu o gaseam, ca acum, desi nu am stiut de existenta acestei sinteze "gabriel liceenesti" (si am muncit toata ziua mai inainte de alte cautari la alcatuirea unui "tabel" in care am adus completarile considerate de mine ca necesare, "oranduirilor sociale" care zaceau sedimentate pe fundul "vasului meu cu amintiri" si zic "mai bine nu gaseam pentru ca acum am asa un sentiment de parca as fi un plagiator.´

Am sa pun insa aici "tabelul" la care am muncit azi (1 ianuarie 2015) si care se alatura, astfel, "constiintei mele impacate" eliberandu-ma de anterior pomenitul "sentiment de plagiator" pe care il simteam.
Iata cum arata tabelul "oranduirilor sociale" alcatuit de mine (intr-o prima faza creasem "sábado, ‎08‎ de ‎noviembre‎ de ‎2014, ‏‎21:31:11", dupa cum reiese din "proprietatile" oranduirilor sociale din imaginea cea cu acelasi titlu, alaturata, dar careia i-am mai gandit niste completari, completari care se gasesc incluse in tabelul pe care il aduc in continuare):

Dupa cum se vede in tabel, am impartit noua oranduiri in patru sectiuni de definire, E tot o amestecatura ca nu am fost in stare sa pun cate o definitie fiecarei oranduiri pentru ca interferentele sunt continue si fluctuante.

Dupa cum se vede, "tabelul" aduce in completare cateva elemente care . . . imi scapasera 
 - primitivismul
 - socialismul

 Si in afara de toate cele deja numite pana aici, in ambele reprezentari se regasete inclusa si ceea ce eu cotez tot ca "oranduire sociala", dar care ca si alte oranduiri sociale (socialismul, comunismul, anarhismul, . . .) este in acelasi timp si "curent politic" si fac vorbire aici despre:
Asta ma obliga sa refac "spectrul oranduirilor sociale". De ce imi convine mai mult spectrul in forma rotunda?
Pai, pentru ca cu ajutorul cercului se crea mult mai clar "imaginea" de concept al "proportionalitatii de 100%" decat se poate cu ajutorul oricarei alte forme geometrice bi-dimensionale.

Cum ziceam "zonele" astea care desemneaza "oranduirile sociale" n-or fi doar noua si sunt in continua fluctuatie, cresterea suprafetei vreuneia dintre "zone" inghesuindu-le pe celelalte (adica daca "A" spre ex. ar creste pana la a ocupa 50% din suprafata cercului, corect ar fi sa ne imaginam ca celelalt opt "culori" isi impart ael rest de 50% ramas, pe principiul proportionalitatii (respectandu-se proportionalitatea fiecarei "culori" in parte.
Acceptand in enuntul nostru ca oricat ar creste de mult "compresia" uneia din "culori" niciuna din celelalte nu au cum iesi afara ci doar poate fi compresata sa zicem pana la dimensiunea 1% putem sa ne formam ideea ca eu vreau sa spun ca niciuna dintre "oranduiri" nici nu a aparut vreodata ca noua si nici nu v-a disparea complet vreodata.
Doar atata ca  . . . una sau alta dintre "oranduiri" au facut, "nota dominanta", intr-un interval (sau altul) de timp.

No hay comentarios:

Publicar un comentario