viernes, 16 de enero de 2015

Viata este o (imensa) șaradă

Viata este o "sarada". Cea mai vasta si mai complicata intre șarade
Si, ca pentru dezlegarea oricarei sarade, unii dintre noi au nevoie de mai multe, iar altii de mai putine, indicii.
Gradul de "perspicacitate" difera de la individ la individ. 
In spaniola este mai clar facuta (decat in romana) distinctia intre "suspicacia" (suspiciune) si "perspicacia" (perspicacitate). 
Astfel intalnim aforismul: "La suspicacia es el recurso de los tontos para suplir la perspicacia" (Suspiciunea este recurgerea la care apeleaza ignorantii spre a incerca suplinirea lipsei de perspicacitate).
Inteligenta (ca si frumusetea chipului) este nativa, dar gradul de perspicacitate se ridica printr-o combinare a "vocatiei personale" cu ceea ce cunoastem drept "antrenament". Ca si la gimnastica, cu antrenamentul adaugat vocatiei, unul poate ajunge sa faca "gimnastica la domiciliu", altul campion pe judet, iar altul poate ajunge campion mondial.


Spun astea si ca un fel de raspuns la un "post" in facebook, un post care care purta in el "link"-ul catre un articol al domnului Cristian Campeanu, text ce a fost publicat in Romania libera sub titlul "  Cine esti dumneata, domnule Klaus Iohanis?

Eu (personal) prin votul meu, nu am contribuit la ajungerea in finala prezidentiala din 16 noiembrie 2014 a nici unuia dintre cei doi finalisti (Ponta sau Iohanis).
Votantii celor doi au acest . . . merit.
Mie (ca persoana) mi-a ramas ca in finala sa aleg una dintre cele doua "variante impuse" (impuse prin vot, prin vot democratic, conform regulii acestui joc, dar . . . impuse).
In afara concluziilor mele personale (rezultate din ce indicii am considerat necesare spre a deslega "sarada" Iohanis) a mai venit si Iohanis cu confirmarile sale.


Astfel, din chiar clipele discursului tinut de Iohanis la investirea sa in functia de "presedinte", vorbele sale rostite intre minutele 8,30 si 9,30 ale prezentei inregistrari, mi-au dat confirmarea ca reprezentarile noastre "cartografice" asupra
Vietii, nu ni se suprapun
Fiecare dintre noi oamenii avem in minte propriile noastre "harti", cu propriile noastre "ramificatii", "conexiuni", etc.
Doua harti (mentale) identice nu exista, dar "harti" cu un anume "grad de asemanare", evident ca exista.








No hay comentarios:

Publicar un comentario