miércoles, 7 de septiembre de 2016

Democrati din toate tarile, uniti-va!

Parafrazand motto-ul socialist: "Proletari din toate tarile, uniti-va" vin si eu si zic acum, ca e stringenta uniunea la nivel international a persoanelor cu valente democratice.
Pot folosi (din partea mea) aceasta parafraza si liberalii, si taranistii si oricui ii cade bine, pe mine ma intereseaza strangerea si dezvoltarea relatiilor cu lumea democrata



Alegorie critica a capitalismului
Desi termenul "proletar" a fost demonetizat (si demonizat) de folosirea lui de catre comunism, persoane care nu au alt capital decat pe ele insile, au fost, sunt si vor fi intotdeauna.
Imi aduc aminte mii si mii de ocazii in care am auzit (in timpul comunismului romanesc, oameni spunand ca. "Teoria comunista ar fi buna dar, nu se aplica, sau ce se aplica, se aplica prost"

Eu nu compatibilizez nici cu forma comunista de a vedea lucrurile, nici cu cea burgheza ci (ca naiba) felul meu de a vedea lucrurile, ma situeaza mereu la jumatatea distantei dintre aceste doua extreme (si primesc scatoalce din doua directii.
Ingrata pozitie pentru ca in felul asta te pocneste cel din stanga pentru ca esti mai la dreapta decat el, si cel din dreapta pentru ca esti mai la stanga decat el.
Dar, asta e. In orice lucru din viata trebuie sa faca parte "sfanta treime", la fel cum in orice lege a parghiilor sunt cel putin trei puncte de incidenta, pentru ca alyfel nu am vorbi de o parghie ci de un obiect fara "tensiune", deci fara "viata".
Intre cele doua extreme este o inevitabila tensiune si solutia cea mai benefica tuturor partilor nu este aceea de a inclina balanta (sau de a o lasa sa se incline) inspre vreuna din cele doua extreme ci de a mentine lucrurile in echilibru.
Dar, ca sa putem sti ce anume avem intr-un taler al balantei si ce anume in celalalt, am adus aici, in pagina de fata, informatii despre ambele.  


Iata cate ceva din ce inseamna "proletar/proletariat".
Desi prima intentie mi-a fost sa exemplific cu textul deja existent pe sectiunea in limba romana a termenului "proletariat" (text pe care l-am gasit cel mai la indemana, apeland cu de acum, obisnuitul "clic" la serviciile internetului) la lecturarea acestuia am gasit ne-convenabila varianta in romana prin comparatie informatiile despre aceeasi tema, dar din alta limba (in cazul de fata, spaniola).

Asa ca am purces eu la intocmirea propriului conspect, care suna cam asa:
Intr-o sursa (Definicion de proletariado) am gasit definit asa
În limba latină este în locul în care gasim originea etimologică a acestui termen (proletar") pe care il luam in discutie aici. 
Concret, ni se dezvaluie faptul că  termenul "proletariat" provine de la "proletarius", care poate fi tradus ca "ceea ce aparține copiilor".

In alta sursa (Proletariado) am gasit dupa cum urmeaza (eu traducand si adaptand la intelegerea mea a lucrurilor): 
Proletariatul (din latinescul "proles" = "progenitură" sau "descendență") este termenul utilizat pentru a desemna "lucrătorii" sau "clasa lucratoare / muncitoare" care, nedispunand de proprietati sau de mijloace de producție care sa le permita subzistenta isi dau în chirie acea energie denumita "bratele (lor) de munca", burghezului/detinatorului de capital , proprietar de "mijloace de producție". 
Proletar este totuna cu "membru al clasei lucratoare/muncitoare" cu "membru al proletariatului".sau cu "membru al clasei proletare".
În antonimie  (in contrapondere) cu burghezia, care este "clasa socială înaltă", proletariatul este "clasa socială joasă" a erei (a epocii) contemporane si care, în modelul de producție capitalist, nu dispune de mijloace de producție ci dispune doar de acea energie numita "forță/brațe de muncă". 
Burghezia este deci "deținatoarea mijloacelor de producție" și constituie "clasa socială înaltă". 

Capitalismul este o "ordine sociala"un "sistem social și economic" care deriva din uzufructul proprietății personale precum "capital ca instrument de producție", si care este în mare parte formată din relații antreprenoriale combinate cu activitățile de investiție și  de urmarire si obtinere a "profitului" (beneficiului economic) precum si a relatiilor laborale atat cu "persoanele autonome" cat și cu "salariatii subordonati", in interes economic.

"Lumpenproletariatul" (sau "subclasa"), este termenul care desemnează populația situată social sub, sau în afara proletariatului și constituie ultimul strat social și care strat este considerat a fi lipsit de "conștiența de clasă".

Proletariatul in Dreptul Roman

Termenul "proletar" este originar din Roma imperială, unde proletarii erau cetățeni ai clasei cea nai de jos, ("Capite censi" = "cap de locuitor"), care nu aveau nici o proprietate și singurul lucru pe care il puteau oferi era procreerea de descendenți (reproductia) pentru a îngroșa armatele imperiului. 

Termenul "proletariat" la nivel Anglia secolului XVI  si la nivel Revolutia franceza-1789
Dispărut pe perioada Evului Mediu, termenul re-apare în Anglia, în secolul al XVI-lea , pentru a desemna a patra sau ultima clasă. 
Utilizarea acestuia a rămas până în secolul al XVIII-lea, cu mici variații de sens.

Odată cu Revoluția franceză, termenul capătă o noua semnificatie. 
Proletariatul este "clasa lucratorilor exclusi de la drepturi, dar conștienti de situația lor "- virtuozi, (virtuoz = care domina de forma extra-ordinara o tehnica industriala sau artistica, "meseriasi" cum zicem noi)-  
Admin zice: Cum s-ar zice, el are balta, dar nu si indemanarea de a-si scoate pestele din ea. 
Are graul, dar nu stie saisi faca din el,painea. 
Are masina, dar nu si-o stie intretine .
Are utilaje, dar nici nu le stie folosi pe toate, nici nu are cum sa fie in mai mult de doua locuri deodata.
Are "capitalul" dar are nevoie de "servicii". Aici e de stabilit corecta masura intre cerere si oferta si singura oranduire sociala apta sa cumpaneasca corect lucrurile este "Democratia"
Dar despre Democratie vom mai vorbi. Deocamdata, aci in pagina, continui traduceri despre conceptul "proletariat" pentru ca le gasesc in alte limbi un pic diferite fata de ceea ce stiam din izvoarele romanesti de informatie.
"Un pic"-ul acela, cand e vorba de "drept" ("in boloboc"), "te fura" (zicem noi in constructii) siin loc sa iti iasa "drept" (si prin urmare "trainic"), iti iese "stramb" si, te chinui cu el asa.
Revin deci, la tema:
Aceasta "semnificatie pozitiva" apare impreuna cu o "semnificatie negativa", care ulterior va semnifica "lumpenproletariat"


Conceptul de "proletariat" ca o "clasă de muncitori exploatați în societatea industrială"  apare în limbajul premarxian și socialist în primele două decenii ale secolului al XIX-lea. Pentru CH Saint-Simon proletariatul este masa celor fără de proprietate; Pentru Louis A. Blanqui proletariatul are două utilizări, desemneaza pe de-o parte "muncitorul sărac", iar pe de alta, "muncitorul sarac fata in fata cu capitalistul"
În a doua jumătate a anilor 1840. conceptul de "proletar" este profund re-elaborat de catre comuniști și, în particular, de catre Friedrich Engels și Karl Marx, care au studiat Dreptul Roman la Universitatea din Berlin, ca element fundamental al doctrinei socialismului și al comunismului. Termenul este folosit pentru a identifica clasa de jos, cea fără proprietăți si nici resurse care unicamente puteau lucra și avea copii -  "proletariat" sau clasă muncitoare" grupare aflata la antipodul "clasei burgheze" (sau a "clasei capitaliste").

In viziunea acestor autori termenul desemnează  "clasa muncitorilor salariați", muncitori care (în domeniul producției de bunuri economice), se vand ca "forță de muncă" către capitalistii antreprenori. Proletariatul este o marfă a cărei preț, salariul, este supus legilor  economiei de piața și  care pret, urmare saturației tot mai mare produsa de "oferta de muncă" ar urma sa scadă, gradualmente - conducand la existenta unui soi de "armată industrială de rezervă" sau "mana excedenta de luncru" -. Proletarul, conform doctrinei marxiste, este o trăsătură caracteristică societății capitaliste moderne.

Ma opresc aci din a traduce din sursa in limba spaniola de informatie (Proletariado) din cauza lipsei de timp.
Nu traduc doar lucruri cu care sunt in acord ci incerc sa aduc la cunostinta cititorului si altfel de puncte de vedere decat cele existente deja.
Din partea mea, lucrurile sunt ca si in domeniul "sport", ca si in cazul celui mai popular sport, fotbalul (vezi "Sistemul piramidal de ligi de fotbal din Romania"), stiu bine "divizia" in care m-am nascut, nu imi trebuie sa iau locul nimanuia in clasament, prin vreuna din formele care incap la capitolul "violenta", dar asta nu inseamna ca nu imi doresc sa ocup exact acel loc pe care meritele personale (ca la o proba de poliatlon) m-ar clasa.
Nu imi trebuie nici un "punct" de la nimeni, nu imi trebuie "pomana", nici la dat si nici la luat, ci doar cotarea exacta si asezarea fiecaruia, ca pe locurile  in avion, acolo unde ii revine pe drept locul in piramida sociala si consider ca asta se numeste "Democratie".
Ceva de genul cum se vede in video de mai jos:









No hay comentarios:

Publicar un comentario