miércoles, 17 de diciembre de 2014

PMP SRL, sau PMP SA?


Desi Traian Basescu (ca orice presedinte care si-a dus la buns sfarsit doua mandate) este acum in situatia pionului din sah care ajuns la capatul cursei nu mai poate fi preschimbat in "regina" (sau macar in "turn") sunt totusi o multime de oameni rupti de realitate, de oameni care refuza realitatea si se comporta ca un alpinist care a gasit o proeminenta in peretele stancii pe care o escaladeaza, un "colt" de care se agata disperat pentru ca acest colt ii confera siguranta.
Numai ca . . . viata-i viata. In cateva ore ziua devine noapte, necesitatile fiziologice isi spun propriul cuvant si nu ai de ales, cat nu are de ales acul ceasului, ci ii dai, vrei-nu vrei, inainte.
Cand dai de bine ai vrea sa tii timpul pe loc dar el, al naibii, nu sta.
Sa spui ca ai venit in PMP pentru Traian Basescu este ca si cum la ora 12 ai astepta trenul care a trecut deja prin gara ta de la 6 dimineata a aceleiasi zile, este ca si cum ai cauta sa sari nu pe scara trenului . . . ci in urma trecerii acestuia.


Ca si in alt plan al vietii si in politica, una e "sa vrei (politic)" si alta e "sa poti (politic)".
Din punct de vedere juridic, odata indeplinit maximum de mandat, subiectul in cauza este imposibilitat juridic . . . sa mai poata.
Democratia noastra are, iata, doi fosti presedinti deveniti pensionari din punctul de vedere al accederii la acest "post de munca" pe care il confera ocuparea scaunului prezidential.

                                                    *
Partidele politice romanesti de pana acum nu au depasit statutul de "partid srl" (un altfel de intreprindere, pronuntat bugetara, in care aspirantul . . . "se angajeaza") .
Cei care au propus PMP (initiatorul lui) a propus (in intelegerea mea, evident, pana la vreo eventuala "confirmare") au propus un "partid altfel" (caruia eu ii spun un "Partid SA".
In-cultura romanului pentru conditia de "actionar" l-a facut sa piarda la scor de maidan "meciul" din terenul "actionariatului in sector economic" si, daca nu se trezeste la timp va pierde si sansa "actionariatului in sectorul politic".
Cea mai mare parte a romanilor, din cauza acelui "asa au pomenit", isi au radacinile rationamentului adanc infipte intr-un "sol" constituit din . . .  "conceptie bugetara" (din 45 pana in 90, 99% dintre romani au fost "bugetari" sau "angajati la stat").
Auto-desprinderea astor radacini din "solul . . . bugetarian" si auto-transplantarea lor in "solul actionarial" nu e usoara, dar e "singura solutie" (sau "solutia salvatoare").

No hay comentarios:

Publicar un comentario